Amsterdam 750 jaar

Poëzie, proza en protest

Amsterdam viert 750 jaar, ook in de literatuur! In drie colleges bij de Vrije Academie verkennen we Amsterdam in proza en poëzie. De stad als decor voor literaire meesterwerken of inspirerende woonplaats. Van Tesselschade tot Titaantjes: in drie colleges komen drie historische hoogtepunten van de Amsterdamse literatuur aan bod.

De Gouden Eeuw in verzen

In de Gouden Eeuw was Amsterdam niet alleen belangrijk voor de schilderkunst, maar ook de dichtkunst. Dichters als Bredero en Tesselschade zagen de stad transformeren in een trotse, imperialistische koopmansstad. Een stad met duizenden immigranten uit heel Europa (en zelfs daarbuiten). We achterhalen hoe deze geschiedenis terugkomt in het werk van de jonge Amsterdammers die rond 1600 de pen opnamen.

Multatuli en de koloniale hoofdstad

Misschien wel de belangrijkste negentiende-eeuwse Nederlandse schrijver: Multatuli. Geboren in de Korsjespoortsteeg in de hoofdstad van een koloniaal koninkrijk, dat tevens de achtergrond vormt voor een deel van Max Havelaar uit 1860. Wat dit betekent? Je hoort het tijdens het tweede college.

Nescio’s Titaanjes

Met Nescio zien we hoe Amsterdam tegen haar buitengrenzen aandrukt bij Amstel en IJ, zoals de Titaantjes aanduwden tegen de grenzen van het fatsoenlijke klein burgermansbestaan aan het begin van de twintigste eeuw. 

Stad als blijvende inspiratiebron

Amsterdam in de literatuur, door Amsterdamse schrijvers & dichters en Amsterdam als literatuur. In drie colleges komt Amsterdam, de literaire hoofdstad van Nederland, tot leven.

Schrijf je in (op locatie in Amsterdam of online) voor deze literaire viering van Amsterdam 750 jaar!