Lezingen

Als docent literatuurgeschiedenis geef ik lezingen en cursussen bij verschillende instellingen en organisaties door het hele land, bijvoorbeeld bij de Vrije Academie. Aanmelden kan via de organisatie.

Eerstvolgende literatuurcolleges bij de Vrije Academie:

  • 21 meiDe vreemdeling van Albert Camus (1947) & Moussa, of de dood van een Arabier van Kamel Daoud (2013)

In dit literatuurcollege komen nu eens twee romans aan bod, die intiem met elkaar verbonden zijn: de Franse moderne klassieker De vreemding (1947) van Albert Camus en het postmoderne ‘antwoord’ daarop, Moussa, of de dood van een Arabier van Kamel Daoud. We bespreken beide boeken, maar gaan vooral in op de vraag waarom Daoud Moussa geschreven heeft en wat nu precies de betekenis is van zijn roman, waarin hij de naamloze ‘Arabier’ uit De vreemdeling niet alleen een naam en stem, maar ook een geschiedenis geeft. We zullen zien dat Moussa, gelukkig, aan elk cliché over diversiteit en modieuze inclusiviteit ontsnapt.

  • 18 juni –The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman van Laurence Sterne (1759-1767)

Geïnspireerd op Don Quixote is Het leven en de opvattingen van de heer Tristram Shandy een ongebruikelijk boek: een verzameling uitweidingen, satirische schetsen, humoristische dialogen, filosofische overpeinzingen, karaktertekeningen en commentaren op de samenleving en cultuur.

  • 16 juliDe stille kracht van Louis Couperus (1900)

De stille kracht (1900) is een van de meest gelezen boeken van Couperus; het kan een sleutelwerk in zijn oeuvre worden genoemd. In de afgelopen decennia hebben Couperus-kenners er doorwrochte analyses op losgelaten en vooral ‘de stille kracht’ zélf was onderwerp van discussie. Wat was of is deze kracht? Moet zij vooral mystiek worden opgevat? Bedoelde Couperus er een metafoor mee voor een reëel conflict – voor een sluimerend, antikoloniaal verzet? Hoe zat het ook alweer met die witte hadji’s? In deze lezing verdiepen we ons in ontstaansgeschiedenis en achtergrond van De stille kracht én in verschillende opvattingen omtrent het ‘wat’ en ‘waarom’. De stille kracht zelf vormt daarbij de belangrijkste bron, waaruit veelvuldig zal worden geciteerd.

  • 10 september – De kapellekensbaan van Louis Paul Boon (1953)
  • 8 oktober – Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos (1782)
  • 5 november – De tijgerkat van Tomasi de Lampedusa (1958)
  • 3 december – The Great Gatsby van Scott Fitzgerald (1925)

Zeg roaring twenties, self-made man, Great American Novel en je zegt The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald, het met veel vaart vertelde verhaal uit 1925 over de decadente playboy Gatsby en zijn mysterieuze liefde voor Daisy. Hoewel de belangstelling voor het boek tijdens de jaren dertig en veertig taande, werd het daarna herontdekt en behoort het nu tot de Amerikaanse klassiekers. Het werd verschillende malen verfilmd, de laatste keer met Leonardo DiCaprio in de titelrol.